Okres jesieni to czas dojrzewania i zrywania pigwy. Ten mało popularny owoc coraz częściej wykorzystywany jest w polskiej kuchni. I słusznie! Pigwa ma mnóstwo cennych właściwości, o których Wam zaraz opowiem.
W naszych domach najbardziej znanym przetworem z pigwy jest pigwówka, która polecana jest przy przeziębieniach. Jednak z pigwy pospolitej można zrobić wiele innych, smacznych potraw od dżemów i soków po dodatek do drobiu. Ze względu na dużą zawartość witaminy C polecana jest jako zastępczyni cytryny do herbaty. (Pamiętajcie! Nigdy nie dodajemy cytryny czy czegokolwiek co zawiera witaminę C do wrzątku lub bardzo gorącej wody!)
Pigwę pospolitą najlepiej zbierać po pierwszych przymrozkach, ponieważ staje się mniej cierpka w smaku. Jak już wcześniej wspomniałam ma ona dużą zawartość witaminy C. Znajdziemy w niej także witaminy z grupy B, wit. A, potas, magnez, miedź, wapń, żelazo, mangan, fosfor itp.
Zaleca się ją gdy chcemy podnieść odporność. Świetnie sprawdza się przy odchudzaniu ze względu na małą kaloryczność i poprawę trawienia. Także moje drogie Panie, ruszamy po pigwę i robimy mus pigwowy, który zastąpi nam klasyczny dżem.
Poniżej podaję Wam przepis właśnie na MUS Z PIGWY. Niestety nie pamiętam dokładnie skąd go mam, jedyne co kojarzę to fakt, że autorką jest XVII wieczna zakonnica, która leczyła ludzi. Polecała jeść dwie łyżki musu dziennie przy przeziębieniach, zaś na anemię spożywać pigwę na surowo lub pić nalewkę. Dla mnie mus z pigwy to świetny zamiennik dżemu.Nie zawiera on cukru, więc w razie potrzeby słodzę go miodem zaraz przed podaniem.
MUS PIGWOWY
Obierz kilogram owoców i pokrój w kostkę. Przełóż do garnka i zalej połową szklanki wody. Gotujemy do momentu aż owoce zmiękną, mieszając od czasu do czasu. Gdy pigwa wystygnie zmiksuj ją na mus. Przełóż do słoiczków i pasteryzuj. To wszystko i mus gotowy!
Stosujecie przetwory z pigwy? Jeśli tak, to co najbardziej polecacie? Dajcie znać, jeśli pokusicie się na mus z pigwy! Smacznego! Zdrowia! I wytrwałości w walce o wymarzoną sylwetkę!
Buzio, Ewa