CHCESZ ZRZUCIĆ ZBĘDNE KILOGRAMY? PRZYSPIESZ METABOLIZM!

W ostatnim artykule pisałam o produktach, które warto jeść wiosną. Tym razem chciałam zająć się tematem dobrze znanym w okresie wiosennym, a mianowicie odchudzaniem. Dziś dowiecie się, co powinno pojawić się na talerzu, jeśli zależy nam na przyspieszeniu metabolizmu.

Przemiana materii to tempo, w jakim organizm przetwarza to, co mu dostarczamy w postaci pożywienia. Szybkość metabolizmu zależy od wielu składowych m.in.: wieku, sposobu odżywiania, płci, jakości i ilości snu, uwarunkowań genetycznych czy nadużywania różnych substancji.  Pomimo tego, mamy duży wpływ na poprawę metabolizmu i zwiększenie jego możliwości.

5 SKŁADNIKÓW DIETY ODPOWIEDZIALNYCH ZA PRZYSPIESZENIE METABOLIZMU

KWASY OMEGA 3 I RYBY

Jednym z głównych produktów, które pozytywnie wpływają na zwiększenie przemiany materii są kwasy tłuszczowe Omega 3. Odpowiadają za regulację poziomu cukru we krwi, zmniejszają stany zapalne. Ponadto dbają o prawidłowe stężenie cholesterolu oraz działają pro zdrowotnie na serce i naczynia krwionośne. Znajdziemy je w rybach morskich (tuńczyk, łosoś, makrela, sardynki) czy w orzechach. Kwasy Omega 3 są przydatne w budowaniu tkanki mięśniowej, która do rozrostu i prawidłowej pracy potrzebuje więcej energii niż tkanka tłuszczowa.

PRZYPRAWY

Wielu dietetyków i trenerów regularnie zachęca do wprowadzania większej ilości przypraw do posiłków, rezygnując stopniowo z soli. W świecie przypraw znajdzie się kilka, które w szczególny sposób przyspieszają metabolizm „podgrzewając” organizm. Są to: imbir, cynamon, chilli, goździki, także kurkuma i kardamon.

ZIELONA HERBATA I KAWA

Zielona herbata znana jest chyba wszystkim. Jednak nie każdy przepada za jej specyficznym smakiem. Na rynku jest tak ogromny wybór zielonych herbat z domieszką np. pigwy czy cytryny, dlatego warto się pokusić i znaleźć swój ulubiony odpowiednik. Dzięki takim składnikom jak teina i katechina zielona herbata przyspiesza przemianę materii. Poza tym ma wiele właściwości prozdrowotnych i pozytywnie wpływa na działanie mózgu zwiększając koncentrację i pamięć. Ważne, by prawidłowo są zaparzać. Nie wolno zalewać jej wrzątkiem. Parzona krócej (3 minuty) działa pobudzająco, zaś parzona około 6 -8 minut ma działanie uspokajające.

Nie od dziś wiadomo, że kawa działa pobudzająco i dodaje nam energii. Pita w rozsądnych ilościach na pewno wspomoże przemianę materii. Kawa pomoże nam na kilka sposobów, wypita przed treningiem doda energii i pozwoli na wydajniejszą pracę organizmu lub 30 minut przed posiłkiem, wtedy zmniejszy apetyt i zjemy mniej. Pamiętajmy, że każdy dodatek typu mleko czy cukier zwiększa kaloryczność napoju.

OGÓREK, OGÓREK, OGÓREK – ZIELONY MA GARNITUREK

Dlaczego zielone ogórki? Bo ponad 90% tego warzywa stanowi woda! Oprócz tego, w ogórkach znajdziemy jeszcze niewiele witamin z grupy B, C czy minerałów. To warzywo ze względu na znajdujący się w nim chlorofil oczyszcza organizm z toksyn. Jest niskokaloryczny, w 100 g ma zaledwie 12 kcal. Jest pomocny na zgagę, zaparcia, odkwasza organizm i działa moczopędnie, dzięki czemu pokonamy obrzęki. Ogórek wchodzi w skład produktów, które przyspieszają metabolizm ze względu na fakt, że ciało potrzebuje więcej energii żeby go strawić niż dostarcza nam samo warzywo. Dlatego zachęcam Was do jedzenia ogórków, gdy celem jest utrata kilogramów.

 

Wiadomo, że nie tylko produkty żywieniowe mają wpływ na przemianę materii. By zachować zdrowie trzeba prowadzić zdrowy styl życia, którego podstawą jest wartościowa dieta, aktywność fizyczna i umiejętność relaksu. Dlatego pamiętajcie, by przyspieszyć metabolizm:

– pij więcej,

– ruszaj się częściej,

– jedz śniadania!

Mam nadzieję, że artykuł okaże się przydatny wszystkim, którzy poszukują informacji na temat przyspieszenia metabolizmu. Dajcie znać, czy ta treść jest dla Was przydatna!

Powodzenia, Ewa.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *