POZNAJ 7 PRODUKTÓW, KTÓRE WARTO JEŚĆ NA WIOSNĘ

Okres wiosenny to czas przemian na wielu podłożach. Aktywnie reagujemy na to, co dzieje się w naturze i sami chcemy wprowadzać zmiany, które po długich, zimowych dniach poprawią nastrój i dodadzą pozytywnej energii. Oprócz nowego ciuszka czy wiosennej dekoracji możemy wprowadzić zmiany żywieniowe, które pomogą nam przetrwać wiosenne przesilenie.

 

Żegnając okres zimowy mamy ochotę na ekspresowy przypływ energii. Marzy się nam piękny, zadbany wygląd, gibkość w ruchach, błyskotliwość myśli, kilka kilo mniej i nowa kiecka. Częściej jednak jesteśmy zmęczone, lekko zaokrąglone, z bladymi policzkami i zamulonym mózgiem, bo przecież ciśnienie niekorzystne podczas wiosennych deszczy. Dlatego w jednym wpisie przygotowałam dla Was listę produktów, które wprowadzone w regularne menu poprawią ogólne funkcjonowanie organizmu. Co zyskamy jedząc te produkty w okresie wiosennym? Na pewno poprawi się nasza cera i włosy, które często po zimie są matowe i słabe. Zastrzyk witamin i minerałów zadba także o naszą sylwetkę i skorzysta na tym mózg, który odpowiednio odżywiony poprawi swoją pracę.

 

POZNAJCIE TOP 7!

 

Rzodkiewka

 Dlaczego warto jeść to warzywo na wiosnę? Bo jest ono kopalne, dlatego zawiera więcej wody i jest wolne od chemii, tak często obecnej w nowalijkach. Rzodkiewki to źródło magnezu, potasu, cynku i żelaza. Jedzone regularnie wspomogą organizm w działaniu przeciwbólowym i przeciwzapalnym.

Kiełki

 Najlepsze są te wyhodowane w domowym zaciszu. Wszystkie bogate są w witaminę C, magnez, potas, ogromną ilość antyoksydantów i chlorofilu. Do wyboru do koloru, głównym kryterium wyboru są tylko walory smakowe. Z kiełkami trzeba uważać, gdy dajemy je dzieciom. Nie są one wskazane dla maluszków. Nigdy nie wolno ich jeść, gdy są już przeterminowane lub nieświeże, grozi to poważnym zatruciem!

Szczypiorek

Podobnie jak kiełki dobrze wyhodować go samodzielnie. Ten rodzaj zieleniny zawiera spore ilości witamin z grupy B, witaminę C oraz karoten, a wiadomo, że ten ostatni ma zbawienny wpływ na naszą cerę.

Orzechy

Pomimo tego, że są kaloryczne, warto je spożywać codziennie w niewielkich ilościach. Są bogate w przeciwutleniacze, podnoszą poziom zdrowego cholesterolu. Doskonale wpływają na kondycję skóry, jak i na prawidłową pracę mózgu.

Kapusta kiszona

 Kiszonki znane ze swoich zdrowotnych właściwości są polecane przez cały rok. Kapusta kiszona to skarbnica witaminy C, kwasu mlekowego i błonnika. Do tego jest niskokaloryczna. By organizm funkcjonował prawidłowo i wydajnie warto jeść kiszonki regularnie.

Jabłka

To kolejny produkt, który można spożywać przez cały rok. Te owoce rewelacyjnie wpływają na pracę jelit, a także co udowodnili polscy naukowcy zmniejszają ryzyko zachorowania na nowotwór jelita grubego. Są pełne witamin z grupy B, a także A, E, D, K. Jabłka zawierają także fosfor, magnez, wapń, żelazo oraz cynk, sód i potas. Gdy dbacie o linię pamiętajcie, by nie jeść ich wieczorową porą ze względu na podniesienie poziomu glukozy we krwi.

Kasza

 Często nie doceniana, a szkoda, bo kasze powinny stale gościć na naszych talerzach. Są one bogate w witaminy E, B oraz kwas foliowy i błonnik. Warto sięgać po kaszę jaglaną, jęczmienną czy gryczaną.

Przedstawione 7 produktów wprowadzone do regularnych posiłków w okresie wiosennym na pewno znacząco poprawią jakość życia podnosząc poziom energii, wzmacniając ciało i umysł. Dzięki nim zyskamy ładną cerę i zdrowe włosy, lepszy nastrój i zdrowie.

Dlatego zachęcam Was do częstego korzystania z tych składników.  Jakie są Wasze nawyki żywieniowe, które pozytywnie wpływają na funkcjonowanie całego organizmu? Zachęcam do podzielenia się swoim zdaniem w komentarzu.

 

Pozdrawiam, Ewa.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *