Gdy nasze zdrowie trochę szwankuje zaczynamy diagnostykę i szukamy przyczyn, potem zaczynamy leczenie. Dlatego tak istotne jest by nie zapominać o profilaktyce, która nieraz pozwala uchronić się od choroby. W naszym organizmie jest 5 bardzo ważnych organów, które powinniśmy traktować ze szczególnym wyróżnieniem. Oto wpis, co jeść by dostarczyć im odpowiednich składników odżywczych.
Nr 1 – MÓZG
Co powinniśmy jeść by nasze głowy działały bez zarzutu? Białka i tłuszcze. Nasze mózgi potrzebują tych składników by wytworzyć nowe połączenia między komórkami. Ważne są nienasycone kwasy tłuszczowe zwane NNKT. W codziennej diecie nie powinno zabraknąć takich składników jak: oliwa z oliwek, orzechy, awokado, pestki różnych nasion. Są one dobrym źródłem kwasów JNKT (jednonienasyconych kwasów tłuszczowych), które spożywane regularnie wpływają korzystnie na inteligencję, koncentrację i myślenie.
Dla mózgu istotne są także przeciwutleniacze: witaminy A, E, C, karoteny. Spowalniają one rozpad komórek mózgowych, który zwiększa się wraz
z wiekiem.
Nr 2 – SERCE
Dla naszego serducha zbawienne są warzywa. Nie będę wymieniać wszystkich warzyw świata. Raczej zwrócę uwagę na ich przygotowanie, które ma znaczący wpływ na zawarte w nich składniki. Najlepsze są surowe, można też gotować na parze lub w wodzie, ale pamiętajmy, te gotowane
w tradycyjny sposób tracą najwięcej wartości odżywczych.
Na funkcjonowanie naszego serca korzystny wpływ mają owoce. Warto je jeść często i regularnie.
A czego nie lubi serce? Nadmiaru soli i cukru, a co za tym idzie, produktów mocno przetworzonych.
Nr 3 – WĄTROBA
Wątroba pełni wiele ważnych funkcji od neutralizowania negatywnych substancji po magazynowanie ważnych dla życia składników np. żelaza. By jej praca była prawidłowa w naszej diecie powinno znaleźć się białko zwierzęce. Mowa tu o mięsie chudym takim jak drób, ryby, cielęcina. Produkty mleczne też są wskazane.
Wątroba bardzo lubi jarzynki, kwas foliowy i witaminę C. Nie pogardzi dużą ilością błonnika, który znajdziemy np. w grubych kaszach.
Nr 4 – NERKI
I tu zaczynają się schody, ponieważ nerki nie lubią białka. Dlatego tak ważna jest dobrze zbilansowana dieta. Ten parzysty narząd preferuje dietę lekkostrawną, a nawet wegetariańską. Negatywny wpływ na nerki ma nadmiar sodu, fosforu czy potasu. Jeżeli nie mamy problemów zdrowotnych z tym narządem, nie powinniśmy znacznie eliminować tych składników. Co do picia płynów, za mała ilość upośledza ich funkcjonowanie, ale zbyt duża też wpływa niekorzystnie. Dlatego wszystko powinniśmy robić z głową i przede wszystkim nauczyć się słuchać swojego organizmu.
Nr 5 – PŁUCA
By o nie dbać powinniśmy jeść lekkostrawnie, unikać potraw powodujących wzdęcia. Nasze płuca lubią dużą ilość błonnika (jabłka, gruszki, truskawki, kasze, karczochy, banany). Poza tym dieta zawierająca produkty, które lubi mózg i serce jest wskazana także dla naszych płuc.
To taki skrótowy przegląd składników, które lubi wielka 5! Pamiętajcie, zdrowie to zróżnicowana dieta i unikanie produktów, które mu nie służą. Jakakolwiek przesada prowadzi do negatywnych skutków. Warto regularnie się badać i działać profilaktycznie.
Dajcie znać czy wpis Wam się spodobał i był przydatny!
Pozdrawiam, Ewa
Napisałabym, że fajny wpis, ale tego nie zrobię, bo ten wpis to prawdziwa petarda! super na pewno się przyda 🙂 🙂
dziękuję :*
👍