Cynk należy do tak zwanych pierwiastków śladowych, ale jego rola jest niedoceniona w wielu procesach zachodzących w ludzkim organizmie. Po czym poznać jego niedobór? W jakich składnikach znajdziemy go najwięcej? Na te oraz inne pytania udzielam odpowiedzi poniżej.
ROLA CYNKU W LUDZKIM CIELE
Pomimo, że potrzebujemy go niewielką ilość ma on ogromny wpływ na cały organizm. Jest potrzebny do prawidłowej pracy komórek, krzepnięcia krwi, stabilizuje geny, jest ważny w procesie starzenia itp. Dzięki niemu nasze zmysły wzroku, zapachu i węchu funkcjonują prawidłowo. Cynk ma znaczny wpływ na odpowiedź immunologiczną organizmu w czasie choroby, dlatego jego suplementacja w czasie wzmożonej pracy układu odpornościowego skraca czas zachorowania. Przy odpowiednim poziomie tego pierwiastka nie mamy problemów z nauką i koncentracją. Stabilizuje pracę trzustki, zmniejsza toksyczność metali ciężkich oraz wpływa na budowę kości. Większość cynku magazynowana jest właśnie w nich i w mięśniach, a jego ilość zależna jest od wieku.
JAK ROZPOZNAĆ NIEDOBÓR?
Jego niedobór może się pojawić już w życiu płodowym dziecka, wtedy obserwujemy niedorozwój psychomotoryczny czy zahamowanie wzrostu i niską masę urodzeniową maleństwa. U osób dorosłych brak tego pierwiastka objawia się zmianami dermatologicznymi, głównie w postaci rumienia. U osób z niedoborem może pogorszyć się wzrok (tzw. kurza ślepota), rany goją się wolniej a włosy zaczynają wypadać. Brak cynku upośledza funkcjonowanie tarczycy i wątroby. Charakterystycznym objawem niedoboru cynku są białe plamki na paznokciach (mogą też świadczyć o niedoborze białka, które także wspomaga wchłanianie cynku). W funkcjonowaniu psychicznym mogą pojawić się zmiany zachowania, czasem oznaki depresji. Jego niedobór zaburza ogólną homeostazę i ma wpływ na wiele innych procesów zmierzających do degeneracji organizmu.
Pamiętajmy, że nadmiar cynku także wpływa szkodliwie na zdrowie!
CYNK – GDZIE JEST GO NAJWIĘCEJ?
Ten pierwiastek pozyskujemy głównie przez pożywienie. Najlepiej wchłania się na czczo (nie można go przyjmować na równi z preparatem żelaza, gdyż oba te pierwiastki wpływają negatywnie na przyswajanie siebie nawzajem). Jak już wcześniej wspomniałam cynk lubi występować w duecie z białkiem pochodzenia zwierzęcego, dlatego godzinkę od przyjęcia preparatu warto zjeść śniadanie bogate w te składniki. Znajdziemy go w produktach pochodzenia zwierzęcego, ciemnym pieczywie, wątróbce, orzechach, żółtym serze, kaszy gryczanej, jajach, nasionach słonecznika i dyni.
PROFILAKTYKA NA PIERWSZYM MIEJSCU
Często zaczynamy walczyć o zdrowie, gdy pojawia się choroba. Niestety walka ta staje się żmudna i długa. Dlatego naszym obowiązkiem powinno być poszerzanie wiedzy w zakresie profilaktyki, obserwacja swojego ciała, reakcji organizmu na przyczynę, wyprzedzając objawy. Przykład: czujemy, że mamy coraz mniej energii, cera i włosy zaczynają być w stanie tragicznym, nie możemy schudnąć choć dbamy o zawartość talerza, coraz częściej dopada nas smutek – pierwsza reakcja to często bagatelizowanie i zganianie wszystkich objawów na stresujące życie, nadmiar obowiązków.. Druga reakcja to dojście do ściany, gdy dłuższy czas nie czujemy się w pełni sił sami się diagnozujemy – depresja. I dalej pędzimy przed siebie, tyle że marudzący i nerwowi, nie mogąc patrzeć na odbicie w lustrze..
Dlatego przebudzenie z tego stanu jest konieczne! Najpierw przyjrzyj się sobie, swojemu stylowi życia, zrób badania i działaj na przyczynę, a nie objaw. (dlatego między innymi powstał ten wpis)
Poziom cynku możecie zbadać w laboratorium z krwi lub moczu. Mam nadzieję, że wpis okaże się przydatny. Do dzieła! Masz ogromny wpływ na swoje zdrowie!
Pozdrawiam, Ewa.